o kaip su žiema?
Aš gyvenu kaime, kaime. Artėja žiema ir pradeda šalti (naktį apie 4°C, ir, žinoma, tai dar labiau šąla! prieš tris savaites jau buvo trumpas šaltuko pliūpsnis). Vakar vakare, temstant, atidarius duris, radau beveik be sąmonės, paralyžiuotą, o gal labiau sustingusį sieninį driežą ant akmens plokštės prie durų slenksčio. Neįprastas susitikimas šiuo metų laiku. Manau, kad jis turėjo nukristi nuo balkonėlio santvarų ir kad... šaltis... tiesiog neleido jam judėti. Paėmiau jį ir įkurdinau viduje, kur kambario šildymas nedelsiant jam sugrąžino gyvybingumą. Jis praleido vakarą tyrinėdamas vietas, kiekvieną kampelį, kopdamas sienomis ir praeidamas per palėpę per akmenų tarpus, nuslyasdamas ant medinių grindjuosčių ar plastikiniais elektros laidų vamzdžiais, einančiais lubomis... aplankydamas popieriaus krepšį... Trumpai tariant, linksmas ir smalsus svečias vienai nakčiai. Šiandien dar jo nepastebėjau... bet išjungiau šildymą per naktį ir ketinu vėl įjungti tik šį pavakarį. Pamatysime.
Klausimas, kuris man kyla ir kurį čia keliu tiems, kas nusimano „apie driežus“, yra toks: ar driežai, kurie yra šaltakraujai gyvūnai, nepradeda žiemos metui žiemoti? Taip pat yra gyvatė, kasmet didesnė ir riebesnė, kuri, atrodo, apsistoja namo sienose; jos buvimą pastebiu tik nuo vėlyvo pavasario iki vasaros (šį pavasarį ji tiesiog suvalgė visą ančių jauniklių vadą, kuri buvo susisukusi kitame namo kampe!). Tad kaip vakar vakare tas driežas taip pasirodė? Ką jis darė lauke esant 6°C temperatūrai? Ir ar jis paprastai ras tarp akmenų ir namo santvarų (senas name ant kalvos, pastatytas prieš du šimtus metų ir nuo to laiko mažai pertvarkytas) vietą, kur išgyventi būsimus šaltus laikus?
Aš nelabai išmanau apie roplius (išskyrus vėžlius). Tačiau galiu teigti, kad dauguma driežų žiemą hiberuoja (įsikasa į mažą gylį ir papuola į letargą).
Jūsų augintinis greičiausiai išėjo ieškoti vietos, kurioje galėtų hiberuoti (nebent jis tikrai jaučiasi gerai jūsų pastato viduje ).
Taip pat gali būti, kad šis driežas yra senas ir tiesiog neturi daugiau jėgų išgyventi dar vienos žiemos (tai galėtų paaiškinti, kodėl jūs jį radote agonijoje ant slenksčio).
Iki greito pasimatymo